Produkter

noProduktnummer: 0005-1

Ferro-Bet Rustfjerner

Ferro-Bet Rustfjerner fjerner rust og preparerer ståloverflaten før maling.

  • kr 129,00
  • (ink. mva)
FERRO-BET RUSTFJERNER
Ferro-Bet Rustfjerner fjerner rust og preparerer ståloverflaten før maling. Den forandrer også aktiv rust til passiv jernfosfat og hindrer videre rustutvikling under det nye malingslaget. Rustfjerneren kan påføres f.eks ved neddypping, med sprøyte eller med kost. Løs rust børstes vekk først.
Når man oppnår en gråhvit hinne har ferro-Bet Rustfjerner arbeidet seg inn i rusten. Denne hinnen kan da børstes eller spyles vekk.(Hvis overflaten er mørk og klebrig er prosessen ikke ferdig). Ved kraftig rustangrep må prosessen gjentas. Overflaten må ikke viderebehandles før den er helt tørr.

Et godt råd til deg som skal male på rust. IKKE GJØR DET!
For det beste og den lengste bevaringen av det du jobber med, er et rent grunnlag alltid den beste veien å gå. Fjern rust med Ferro-Bet Rustfjerner og slipp gjøre den samme jobben om 2 år.

Generelle Tips For Bruk Og Påføring.
Om vi tar utgangspunkt i et smijernsgjerde som vi ønsker å fjerne et lite rustangrep fra, er dette en gjennomgang i bruk.

1. Puss ned lakken i området rundt rustangrepet. Trolig vil du finne at det er rust under lakken, selv om lakken ser bra ut.
2. Er du redd for å få flekker på lakk i området rundt maskèr. Rustfjerner kommer på sprayflaske, men pensle gjerne på Rustfjerneren for å ha større kontroll med avrenning. Er du uheldig å tilgrise lakken, er det bare å ta en våt klut å tørke bort (MED EN GANG!). Ser du i etterkant at du har fått Rustfjerner på lakken kan dette poleres bort.
3. Bruk hansker, Rustfjerneren svir litt om du får den på huden.
4. Er det mye løs rust, puss dette bort for å spare tørketiden til Rustfjerneren.
Ønsker du å spare enda litt mer tid, kan du spraye Rustfjerneren på og jobbe den inn med pussepapir/pussemaskin på LAV hastighet. Du vil få en mekanisk reaksjon samtidig som du får den kjemiske reaksjonen som gjør at Rustfjerneren kommer raskere til sakens kjerne.
5. Etter du har pusset inn Rustfjerneren, kan du spraye på en ekstra dose med Rustfjerner slik at den dekker godt. Velger du å bare spraye Rustfjerneren på metallet uten å pusse det inn, vil prosessen frem til rent metall kunne ta litt lengre tid.
6. Er metallet meget rustbefengt kan det være nødvendig med 2-3 påføringer. Eksempel på tilfeller der man trenger 3 påføringer er det vi kaller veteranbilrust (store åpne groper med rust). Rustfjerneren virker helt ned i porene på metallet.
7. Tørketiden kan variere noe med temperatur og luftfuktighet. Ved 20 grader er det 40-45 minutter som er virketiden som regel. Er det veldig varmt der du jobber (solveggen en julidag) vil Rustfjerneren tørke fort ut, og man vil kunne trenge flere påføringer av den grunn.
8. Rustfjerneren er ferdig med jobben sin når den er støvtørr, dvs. når du ser at metallet er tørt og trolig dekket med hvitt pulver (sink) og en del sort støv (jernfosfat). Er overflaten klissete som Cola på spisebordet, er prosessen ikke ferdig. Om du synes Rustfjerneren har gjort en god nok jobb, kan du vaske den bort med en våt klut (vær nøye, er det syre igjen vil lakk kunne koke). Man trenger ikke nødvendigvis vaske bort det støvlaget som inneholder sink og jernfosfat om det du jobber med ikke må ha en jevn og pen overflate ( som panser på bil for eksempel må være 100% rent). Jobber du med hjulbuer på en bil eller lignende kan du godt la støve ligge igjen, da det er en god rusthindring i det. Men for en perfekt finish, vask bort støvet.
Rustfjerneren er overmalbar med alt. Når den er tørket bort er metallet helt ubeskyttet og må etterbehandles raskt for å unngå et nytt rustangrep. Mange spør hvordan de kan behandle det gamle blikktaket på uthuset for å beholde det lengst mulig. Denne jobben er meget enkel.
Vask først taket med høytrykksspyler for å fjerne gammel skitt og mose. Er det mye kvae fra trærne som har dryppet ned, må dette fjernes også (meget viktig). Fyll Ferro-Bet Rustfjerner på en pumpekanne og dusj rikelig over hele taket. Er det gjennomgangsrust fra undersiden må dette også tas for å få full effekt og levetid på taket.
Når du har oppnådd den effekt du ønsker, spyler du taket nok en gang med høytrykksspyleren. La taket tørke før du så maler det med Ferro-Bet Sealer (kommer i sort, rødbrun og klar).
Velger du å ikke fjerne rusten som er på taket før du maler, vil levetiden på all maling begrenses KRAFTIG!

HUSK!
Metall har to sider. Man vil aldri klare å stoppe rust om man ikke tar begge sider av metallet, og forsegler etterpå for fuktighet og oksygen! Se derfor på hva vi kan tilby av etterbehandling.

Rustomvandler kontra Ferro-Bet Rustfjerner
Mange undrer over forskjellen på en rustomvandler / rust converter og Ferro-Bet Rustfjerner. Kort fortalt kapsler en rustomvandler rusta inn, eller binner den opp slik at oksygen og fuktighet ikke trenger inn til metallet. Dette gir et bedre grunnlag for maling og lakk, enn det ville vært å male direkte oppå rusta.
Fjerner man ett eller flere elementer i denne pyramiden, unngår man rustdannelse. Og det er her rustomvandlerene kommer inn i bildet, da de hindrer vann og oksygen i å nå metallet for en videre rustutvikling. Ferro-Bet Rustfjerner virker på den måten at den etser rusta bort, helt inn i porene i metallet. Det vil si at du får et metall som er kjemisk fritt for rust fra 0.001mm til 0,8mm (variasjon i tetthetsgraden i metallet, gir variasjon i penetrasjon). Det finnes forskjellige tetthetsgrader innen metall, og noen er mer porøse i strukturen enn andre metaller er. Dette gjør at penetrasjonen ikke er lik fra metalltype til metalltype (tenk metall til tog skinner og tanks kontra ei jerngryte).

Når skal jeg bruke Ferro-Bet Rustfjerner og når skal jeg bruke en rustomvandler?

Om man tenker på Ferro-Bet Rustfjerner og rustomvandlere som verktøy, har produktene forskjellige områder de skal / kan brukes til. Ferro-Bet Rustfjerner er som en form for kjemisk sandblåsing. Alle områder der man kan sandblåse kan man bruke Ferro-Bet Rustfjerner (eller som et supplement til sandblåsing) . Er man derimot redd for at det er rustet hull, og man ikke ønsker å fjerne rusten, men heller binde den opp for å ha noe å male på, er rustomvandler veien å gå. Men som de aller fleste skjønner, er et rent metall fritt for rust den sikreste veien til det beste resultatet, som vil stå seg i mange år.
Råd Til En Hobbymekaniker.
Har man mange skruer og div. småting man ønsker fjerne rusten på anbefaler jeg å kutte toppen på en 5ltr kanne og legge alt i bad med Rustfjerner. Dette badet kan brukes mange ganger. Kommer det mye olje og skitt i badet, er dette bare å ta ut, da dette legger seg på toppen. Er du usikker på om din gamle Ferro-Bet Rustfjerner fungerer enda, er det bare å dyppe en galvanisert spiker oppi. Kommer det hvite bobler på spikeren er Rustfjerneren potent enda.